Abstract/Resumen
The Sensorium on the Menu
This article offers a brief foray into the experience economy. It explores the commercialization of touch within late consumer capitalism through the example of massage. The article examines how the cultural elaboration of the sensory and sensual experience of touch, which is being fashioned within the marketplace of massage, contributes to an expansion of the sensorium.
In so doing, this article takes us to the very heart of current reflection on the culture of the senses, if not the objectification of touch.
Keywords: Corrion, Marcoux, massage, touch, objectification, sensorium, late consumer capitalism
El sensorium a la carta
Este artículo propone una breve incursión en la economía experiencial. Explora la mercantilización del tacto en el seno del capitalismo sensorial avanzado por medio del masaje. El artículo examina cómo el campo cultural de las experiencias sensoriales y sensuales que se desarrollan en el mercado del masaje contribuyen al ensanchamiento del sensorium. De esta manera caemos en el meollo de una reflexión sobre la cultura sensible, sino sobre la objetivación del tacto.
Palabras clave: Corrion, Marcoux, masaje, tacto, objectivación, sensorium, capitalismo avanzado
Résumé
Cet article propose une brève incursion dans l’économie expérientielle. Il explore la marchandisation du toucher au sein du capitalisme sensoriel avancé par le biais du massage. L’article examine en quoi le champ culturel des expériences sensorielles et sensuelles qui se développent sur le marché du massage contribue à l’élargissement du sensorium. En cela, il nous précipite au coeur d’une réflexion sur la culture sensible, si ce n’est sur l’objectification du toucher.
Mots clés
Corrion, Marcoux, massage, toucher, objectification, sensorium, capitalisme sensoriel
Pour citer cet article
Corrion, Nadège et Jean-Sébastien Marcoux. « Le sensorium à la carte. » Anthropologie et Sociétés, volume 30, numéro 3, 2006, p. 109–123.